Vitfläck

Har du en vitfläck du vill ska synas i detta galleri? maila bild och uppgifter till ordforande.spexus@gmail.com

 

Vitfläckar är precis som det låter, en katt med vita fält. De är godkända i alla färger förutom shaded/shell/goldenagouti/colourpoint, utöver dessa färgvarianter kan en vitfläck ha vilken av de för raserna godkända färger som helst.

Perser & exotic är godkända i 3 vitfläcksgrader:

Van Van betecknas med 01 och är en katt som har minst 75 % vitt. det ideala är att katten endast har två fläckar på huvudet och färgad svans men det tillåts att de har några små fläckar på kroppen.

Harlekin Harlekin betecknas med 02 och är en katt som har minst 50% vitt men max 75 %. Harlekin mönstrade katter har större färgfläckar fördelade över kroppen, det är önskvärt att fläckarna är helt åtskilda och omringade av vitt.

Bicolor Bicolor betecknas 03 och är den den lägsta vitfläcksgraden på per/exo. Katten har minst 25 % vitt men max 50 %. Om katten har mindre än 25 %  vitt registreras den ändå som bicolor, men den är ej godkänd på show. Inom andra raser finns en ytterligare vitfläcksgrad, 09, där får katten ha obestämt mycket vitt, detta gäller dock ej för per/exo. Den ideala bicolor katten har vit buk, vita ben samt ett vitt bröst som fortsätter upp till ansiktet i ett uppochnedvänt V. det är högt önskvärt att katten har en vit ryggfläck då det skall synas från alla håll att katten är vitfläck.

EX: Svart harlekin exotic, orangeögd = EXO n 02 62

Vitfläckar kan ha orangea, blå eller uddafärgade ögon, i och med detta lägger man även till ett nummer i EMS koden för att visa vilken ögonfärg katten har: 62=orange, 61=blå, 63=uddaögd

Klicka på respektive bild för full storlek & info

 

Van Exotic 

Van Perser


Harlekin Exotic

Harlekin Perser


Bicolor Exotic

Bicolor Perser