Att Ställa Ut


Att ställa ut sin katt kan kännas som en hel vetenskap, och i ärlighetens namn är det en del att tänka på både inför och under showen.

Här skall vi försöka bena ut steg för steg hur du går till väga om du vill anmäla din katt till show, samt hur en utställning går till. Det finns flera förbund att ställa ut inom och alla har sitt egna system, i Sverige är FIFe det största förbundet och vi fokuserar därav denna artikel kring deras showregler.

Att ställa ut katt är inte bara att få sin katt bedömd efter rasstandarden, det är gemenskap, nya vänner, utbyte av kunskap, kattprat, shopping och mycket mer!


Kan min katt ställas ut?

Alla katter kan ställas ut (undantaget katter med någon form av defekt eller pågående sjukdom) oavsett om de är raskatter eller huskatter, dock krävs det en Stamtavla för att kunna ställa ut en katt som perser eller exotic, har din katt ingen stamtavla anses den som huskatt och måste anmälas till show som just huskatt.1375195_10152215778217892_1856410444_n

Många undrar om deras katter håller för show, sanningen är att alla katter håller för show men alla katter håller inte för att vinna. En domare utvärderar just din katt utifrån vad rasstandarden säger, den optimala persern/exoten klassas som 100 poäng, man ska komma ihåg att det finns ingen katt som är perfekt men det finns de som är mycket nära och dessa katter är de man kan se vinna best in show.

Du behöver också ha giltiga vaccinationer på din katt för att få ställa ut den, årliga vaccinationen mot kattsnuva räcker gott och väl.

SUMMERING

  • Alla defektfria & friska katter kan ställas ut
  • Stamtavla ett måste om du vill ställa ut katt som raskatt
  • Giltiga vaccinationer ett krav

Förberedelser

När du väl beslutat dig för att du vill prova ställa ut din katt och uppfyller kraven ovan skall du anmäla dig som medlem till någon av Sveriges alla kattklubbar. Det finns en hel del att välja mellan och det är helt fritt att välja den klubben du tycker verkar bäst, du behöver alltså inte välja en klubb i närheten av dig om du så inte vill.

Här finner du en  lista över SVERAK anslutna klubbar att välja mellan:

Länk till SVERAK anslutna kattklubbar

Nu när du blivit medlem kan du äntligen anmäla din katt till utställning, men till vilken? Liksom klubbar finns det många utställningar att välja mellan i hela landet.

Här finner du lista över alla utställningar

Du finner där även inbjudan till respektive utställning och där står all information du behöver veta, plats för utställning, anmälningstid, inbetalningsuppgifter samt vem du ska kontakta om du har frågor om något.

När du valt vilken utställning du vill åka på är det dags att skicka in anmälningsblanketten. En blankett per katt du skall anmäla (om du nu skulle ha flera katter du vill ställa ut).

Här finner du en nedladdningsbar anmälningsblankett

På anmälningsblanketten fyller du i kattens alla uppgifter samt dina egna, kattens uppgifter finner du i dens stamtavla, är du osäker kan du maila hypknoxs@hotmail.se för hjälp att fylla i anmälan korrekt. Du fyller även i vilken klass katten ska tävla i, i nästa avsnitt kan du läsa om utställningsklasser. Sedan skickar du in anmälan (går bra via mail) både till arrangerande klubb samt din egen klubb.

SUMMERING

  • Bli medlem i kattklubb
  • välj en utställning
  • skicka in anmälan

12417924_10154453418562892_5777807550029029789_nVilken klass ska jag anmäla till?

På utställning tävlar katterna i olika klasser, är din katt under 10 månader tävlar den som kattunge, har den däremot passerat 10 månader tävlar den som vuxen (antingen kastrerad eller fertil) i varje klass plockar du certifikat, ett certifikat per utställningsdag kan du få. När du samlat tillräckligt många certifikat inom en klass så får du en titel och flyttar upp en klass. För varje klass du flyttar upp inom så blir det svårare att få certifikaten, det krävs att din katt uppnår en viss antal poäng för att erhålla dessa certifikat. Det är upp till domaren som dömer din katt att avgöra om din katt uppnår dessa poäng och därmed certifikatet. Vissa domare kan anse att din katt uppnår dessa poäng medan en annan domare en annan dag kan tycka att det fattas lite hos din katt för att få sitt certifikat. Det är en bedömningssport och man får inte ge upp utan ta med sig domarens ord och prova igen, nästa gång kan det gå bättre!

Här finner du de vanligaste klasserna man tävlar i


Vad händer nu?

När du skickat in anmälan samt betalat anmälningsavgiften väntar du tills du får bekräftelse på att du kommit med på utställningen, bekräftelsen brukar komma några veckor innan utställningen. På bekräftelsen hittar du info samt de uppgifter du angett angående din katt, titta så uppgifterna stämmer.

Ca 2 veckor innan utställningen kommer en dommarfördelning att publiceras på den arrangerande klubbens hemsida, där finner du alla deltagande katters  EMS koder (Färgkoder samt raskod), titta efter din katts kod så ser du vilken domare du kommer att ha på show dagen.


Preparering

Din katt måste vara hel och ren på show dagen, domaren är mycket noga med hur katten är preparerad och ger anmärkning på en katt som inte är helt ren eller som har tovor.

Det finns lika många sätt att preparera katt som det finns utställare, men de flesta badar katten två gånger inför show (på samma vecka).

Ett bad på måndagen innan show samt dagen innan show brukar resultera i en fin och ren katt på show dagen. Se till så din katt är tovfri och att pälsen inte skivar sig. Antistat spray är bra att ha för att minska statisk päls. Att trimma en katt snyggt är inte alltid lätt och är man osäker är det bättre att göra lite än för mycket, det kan räcka att ta bort de små toffsarna som sitter uppe på öronen (inte de inuti öronen). Då allt på en perser/exotic ska se runt ut så tar man bort dessa små lodjurstofsar för att örat ska se runt ut. Man kan också jämna till pannan lite med en effileringssax (ytterst lite dock så det inte blir hackigt), har du en uppfödare till din katt som kan hjälpa dig att visa är detta alltid det bästa. Att trimma katten bör man inte göra dagen innan utställning utifall man skulle råka göra fel, 2 veckor innan show räcker och så kan man hålla efter lite fram till show dagen.

Alla klorna ska vara klippta på katten, på alla 4 tassar.

Här finner du generella skötselråd

Du behöver också ett utställningsskynke till din katt, det finns många som säljer detta alt kan du sy själv.

PACKLISTA INFÖR SHOW

  • Transportbur
  • Burskynke
  • Mat/vattenskålar
  • Mat till katten
  • Något gott till dig själv
  • Kontanter (alla montrar på utställningen tar inte kort)
  • Kam och andra redskap så som antistatspray
  • Leksak till katten
  • Toa låda till katten (det finns små lådor att köpa som passar i utställningsbur både på utställningen men också i djuraffär)
  • Kattsand
  • Vaccinations intyg
  • Stamtavla
  • Utställningsbekräftelse
  • Katten

Showdagen

På utställningsdagen är det bra att vara ute i god tid, på inbjudan står vilken tid du behöver vara på plats. Dagen börjar med veterinär kontroll av din katt. En veterinär tittar så din katt är frisk och kry och låter dig sedan gå vidare till incheckningen. är uppger du namn och hämtar ut ditt utställningsnummer samt blir hänvisad till vart du skall vara.

När du hittat till din bur är det dags att sätta upp burskynket och kolla till så katten ser ok ut, kanske kamma till den lite och ge lite mat.

Vid incheckningen kan du köpa en katalog där alla katter på showen står med. Nu kan du avvakta lite och ta en kopp kaffe och smörgås i cafeterian, mingla lite samt kolla upp vart din domare sitter och i vilken ordning denna kommer döma sina katter.

När domaren väl drar igång gäller det att hålla koll på numrena som kommer upp så du inte missar när din egen katt ska presenteras. När du ser ditt nummer framme vid domaren går du och tittar så allt är bra med katten och tar den sedan till angiven bur, sedan inväntar du din tur.

Domaren kommer att tala om både positiva och negativa saker med din katt och döma den utefter hur mycket den överensstämmer med 10399268_10154698722502892_7608514837629481741_nrasstandarden. Tycker domaren att din katt uppnår de poäng som krävs för det certifikat du tävlar om så får du en anmärkning samt rosett som talar om att din katt erhållit sitt certifikat. Oavsätt hur det går får du en bedömningssedel som talar om vad domaren ansåg om din katt, denna kan du hämta ut senare under dagen i sekretariatet.

Om domaren anser att din katt hade det lilla extra så kan denne kalla upp dig igen för att tävla om att bli domarens bästa katt och senare få delta i finalen där Best In Show avgörs.

När du inte är uppe med din katt hos domaren finns det annat att göra, det finns alltid flertalet montrar att titta i, rasringar samt affärer med allt mellan himmel och jord.

Du kan ta en fika/lunch i cafeterian, prata med andra utställare och få tips inför nästa show på preparering. Du kan också sitta ned och titta på andra katters bedömningar.

Att ställa ut katt är ett bra tillfälle att träffa andra likasinnade och se många vackra katter!

Förhoppningsvis får du en trevlig upplevelse och väljer att anmäla till ytterligare utställning, vem vet du kanske ställer ut så pass att du erhåller en titel på din katt?


SPEXUS tillhandahåller guidning och hjälp för de som är intresserade av att börja ställa ut sina perser och exotic katter. vi kan hjälpa dig att fylla i anmälan, hitta kattklubb, köpställe för burskynke samt hjälpa till under showdagen.

Vill du ha hjälp under din första showdag?

Kontakta:

Malin Demervall: ordforande.spexus@gmail,com