Skötselråd


Perser och exotic är kattraser som kräver regelbunden pälsskötsel. Att en perser behöver kammas och badas för att hållas tovfri förstår nog de flesta, men detta gäller även i viss mån exotic också.

Exotic har en tjock päls som utan skötsel både blir trist och kan tova.

Det är många som avskräcks från att skaffa perser på grund av dess långa päls och rädslan för att inte mäkta med är ofta avgörande för att avstå att skaffa denna ras.
Det behöver dock inte vara en kamp att ta hand om sin perser, eller exotic för den delen, på ett korrekt sätt.


Att bada är A och O

423230_357674880939080_432101368_n
CH San-Grail’s Solitaire
Äg: Anna-Lena Berg

Hemligheten ligger i regelbundna bad, vilket de flesta uppfödarna vant kattungarna vid redan från tidig ålder.
En ren katt är lättare att hålla fin och tovfri.
De flesta uppfödarna visar mer än gärna hur ett bad går till inför köpet, var inte rädda att fråga om detta ifall uppfödaren själv inte tar upp det.

Det finns många produkter på marknaden och ibland kan det vara svårt att veta vad man ska välja, varje uppfödare har sina badrutiner och som kattungeköpare kan du fråga uppfödaren vilket shampo denne rekommenderar just till din katt. Som regel brukar det vara avfettning för att få bort den värsta smutsen, sedan shamponering X 2, är pälsen lite torr kan man använda ett balsam som avslutning. Alla produkter skall givetvis vara anpassade för katt.

Det är viktigt att man vid sista sköljningen försäkrar sig om att alla shampo rester försvinner från pälsen, annars kan de sitta kvar och irritera samt blir pälsen snabbt smutsig igen. Skölj tills vattnet är helt klart från lödder, därefter ytterligare lite till. Försök att undvika att blöta ned katten i ansiktet då detta kan stressa katten, det är inte nödvändigt att tvätta kattens huvud såvida katten inte skall på utställning.

Om man har ett halt badkarsgolv kan man lägga en liten halkmatta på golvet, alternativt en handduk att stå stadigt på.

Tala lugnt men bestämt med katten.

165420_517430681649130_618263195_n
SC Yffranes New Moon Rising JW
Äg: Marina Sigfridsson

Efter badet skall katten torkas torr, när du väl sitter med katten i handduken efter badet kan du ta dig tid att titta i kattens öron så de ser rena och fina ut, torka ur ytterörat med en bomullspad om så behövs. Nu kan du även passa på att klippa kattens klor då det är lättare att hitta klorna i blöta tassar än torra.

Nu skall katten torkas torr med fön, se till så du blåser hela katten torr, även magen där det lättast bildas tovor. Använd en fön med kallblås så du inte bränner katten.

Då de flesta perser och exotic är vanda vid bad från uppfödaren är det viktigt att man fortsätter bada katten när den kommit hem till sitt nya hem, gärna oftare än man kan anse nödvändigt för att få in en rutin. En katt som aldrig badar kommer att bli svårhanterad om man någon gång skulle vilja bada den, därav krävs regelbundenhet.

Det är väldigt individuellt hur ofta man behöver bada sin katt men en tum regel är:

Perser: 1 gång i månaden-varannan månad

Exotic: 1 gång i kvartalet

Följer man detta räcker det ofta med att kamma igenom katten någon gång i veckan (främst i armhålor och ljumskar där tovor bildas snabbast)

Statisk päls avhjälps lätt med antistatspray som finns att köpa i de flesta välsorterade djuraffärerna.


Rinnande ögon och missfärgningar

11149318_10204944275385256_7990821617826002075_n
IC Headturners Call me Mr, JW
Äg: Eva Eliasson

Ca var sjätte perser och exotic rinner ur ögonen*, många hör av sig angående de missfärgningar och ibland efterföljande ögoninflammationer de upplever på sina katter.

Det är viktigt att man från start lär sig att ta hand om sin katts ögon och gör det till en regelbunden rutin för att undvika problem.

Det finns flera orsaker till att ett öga rinner, sjukdom, skada, skräp i ögat, för grunda ögonhålor, stora ögon, trånga tårkanaler etc.

All form av var från ögon skall undersökas av legitimerad veterinär, likaså gäller uppsvullna eller skadade ögon!

Om du har en perser eller exotic med ökat tårflöde behöver denna daglig ögonvård för att förhindra inflammation och missfärgning. Man kan ibland se perser och exotic katter med röda inflammerade ögon och svart gegga kring ögonen, detta är ett resultat av att man ej sett till sin katts behov och en svampinfektion pga konstant fuktig hud kring ögon och nos fått fäste, detta är alltså inte normalt och är ett sjukdomstillstånd som behöver behandlas.

För att hålla din katts ögon friska och fina torkar du med en bomullspad med ljummet vatten, torka därefter torrt med en torr bomullspad, det är speciellt viktigt att torka i ögonvrån där den mesta smutsen samlas. Man kan avsluta med att droppa lite smörjande ögondroppar som finns receptfritt på apoteket, detta för att återfukta ögat och spola bort eventuell smuts och hår som lätt kommer in i ett perser/exot öga.

Det brukar räcka att göra detta en gång om dagen

Skulle du dock ha en katt som har ett så överdrivet tårflöde att det inte går att hålla rent med vanligt vatten, då finns diverse preparat på marknaden som avhjälper och minimerar tårflödet samt tar bort missfärgningar utan att skada ögonen:

Här följer en liten länkad lista på ögonvårdspreparat:

Tips på Facebook sida om skötselråd för perser och exotic:

Vid minsta osäkerhet ta kontakt med din uppfödare för tips och råd, de flesta uppfödare hjälper mer än gärna sina kattungeköpare med skötselråd!


  • Enligt studie utförd 2015 av SPEXUS bland perser och exotic ägare, studien i sin helhet finner ni här