Färgvarianter

Perser och exotic förekommer i drygt 300 färgvarianter.


SOLID

En solid katt är en katt som är enfärgad. De solida färgerna på perser & exotic är Svart, röd, blå, creme, choklad & lila. Färgen är jämn från rot till topp. En solid katt ska alltid ha orangea ögon


VIT

En vit katt är helfärgad vit men döljer en annan färg genetiskt. Till exempel kan en vit katt genetiskt vara svart, mönstrad, vitfläck osv. Vita katter kan ha 3 olika ögonfärger, orange, blå eller uddaögd (ett blått och ett oranget öga). Då vita katter kan ha olika färg på ögonen så lägger man till ett nummer i EMS koden för att tala om vilken ögonfärg katten har. w står för färgen vit, 62=orangeögd, 61=blåögd, 63=uddaögd.


SKÖLDPADD

Sköldpaddsfärg är könsbundet, det är extremt ovanligt att en hankatt är sköldpaddsfärgad och det är ofta då förknippat med fertilitetsproblem. Sköldpaddsfärg uppstår då honkattsfoster har två X kromosomer och de kan då få olika färg på dessa kromosomer, det krävs dock att den ena anlagsfärgen är röd och den andra är svart för att sköldpaddsmönster ska uppstå, dvs X1=röd & X2=svart.

Sköldpaddsfärgade katter är en tvåfärgad omönstrad katt och finns i färgerna svartsköldpadd (svartXröd), blåsköldpadd (blåXcreme), chokladsköldpadd (chokladXröd) samt lilasköldpadd (lilaXcreme).

Sköldpaddsfärgade katter har alltid orangea ögon.


AGOUTI

Agouti eller så kallade mönstrade katter är en helfärgad katt, de finns i samtliga solida samt sköldpaddsfärger som är godkända för perser och exotic. En svart agouti katt kallas också brunagouti då dess grundfärg är varmt brun och mönstringen är svart.

Perser och exotic delas in i 3 olika mönster: Tabby=22, Tigré=23 samt spotted=24 (numret läggs till efter kattens grundfärg i EMS koden) Vid osäkerhet av mönster kan katten även registreras som agouti=21

Agouti katter har områden med eller utan tickade hårstrån, dvs vissa områden har hårstrån som är helfärgade och andra hårstrån som är uppbyggda i olika lager, detta ger det karakteristiska utseendet på pälsen.

Agouti katter har alltid orangea ögon


SILVERAUGOTI

Silveragouti är en mönstrad katt, de har endast färg delvis på hårstrået, det gör att hårbottnen är vit och resten av strået färgat i någon av de för raserna godkända färgerna (svart, blå, röd, creme, choklad, lila, svartsköldpadd, blåsköldpadd, choklad sköldpadd, lilasköldpadd) de betecknas med bokstaven ”s” som tillägg i EMS koden.

Ex: Svartsilvertabby perser = PER ns 22 (n=svart, s=silver, 22=tabby)

Silveragouti kan ha både orangea och gröna ögon

.


SMOKE

Smoke katter är solida silver katter. Smoke katter är så kallade tippade katter, de har endast färg delvis på hårstrået, det gör att hårbottnen är vit och resten av strået färgat i någon av de för raserna godkända färgerna (svart, blå, röd, creme, choklad, lila, svartsköldpadd, blåsköldpadd, choklad sköldpadd, lilasköldpadd) de betecknas med bokstaven “s” som tillägg i EMS koden.

Ex: Svartsmoke perser = PER ns (n=svart, s=silver)
Smoke skall alltid ha orangea ögon.


VITFLÄCK

Vitfläckar är precis som det låter, en katt med vita fält.

Perser & exotic är godkända i 3 vitfläcksgrader:

Van Van betecknas med 01 och är en katt som har minst 75 % vitt. det ideala är att katten endast har två fläckar på huvudet och färgad svans men det tillåts att de har några små fläckar på kroppen.

Harlekin Harlekin betecknas med 02 och är en katt som har minst 50% vitt men max 75 %. Harlekin mönstrade katter har större färgfläckar fördelade över kroppen, det är önskvärt att fläckarna är helt åtskilda och omringade av vitt.

Bicolor Bicolor betecknas 03 och är den den lägsta vitfläcksgraden på per/exo. Katten har minst 25 % vitt men max 50 %. Om katten har mindre än 25 %  vitt registreras den ändå som bicolor, men den är ej godkänd på show. Inom andra raser finns en ytterligare vitfläcksgrad, 09, där får katten ha obestämt mycket vitt, detta gäller dock ej för per/exo. Den ideala bicolor katten har vit buk, vita ben samt ett vitt bröst som fortsätter upp till ansiktet i ett uppochnedvänt V. det är högt önskvärt att katten har en vit ryggfläck då det skall synas från alla håll att katten är vitfläck.

Van och harlekin kan ha orangea, blå eller uddafärgade ögon, i och med detta lägger man även till ett nummer i EMS koden för att visa vilken ögonfärg katten har: 62=orange, 61=blå, 63=uddaögd

EX: Svart harlekin exotic, orangeögd = EXO n 02 62


COLORPOINT

Colorpoint är en maskad katt, dvs de har endast färg på öron, svans, ben och i ansiktet. Ögonfärgen är alltid blå. Colorpoint kan också kallas för himalayan i vissa förbund så som CFA och TICA.

Colorpoint betecknas med nummer 33 i slutet av EMS koden, färgen svart kallas för brun när det gäller colorpoint

EX: Brunmaskad perser (eg svartmaskad) = PER n 33


SILVER SHADED & CHINCHILLA

Silver shaded och shell (även kallat chinchilla) är så kallade tippade katter, dvs de har endast färg delvis på hårstrået, detta ger det silvriga utseendet. Shell (chinchilla) är den högsta graden av tippning. Silver shaded och shell (chinchilla) är godkända i svart, blått, rött, creme, choklad, lila, svartsköldpadd, blåsköldpadd, chokladsköldpadd och lilasköldpadd.

De delas upp i två godkända ögonfärger beroende på pälsfärg:
Svart, blå, choklad, lila = Gröna ögon
Röd, creme samt sköldpaddsfärgade = Orangea ögon

Silver shaded har tillägget s11 i EMS koden medan silver shell har tillägget s12

EX: Svartsilver shaded Perser = PER ns 11


GOLDEN SHADED, SHELL & TABBY

Golden finns i tre varianter, shaded, shell (chinchilla) och agouti (tabby, tigré, spotted)

Liksom silver varianterna av ovan nämnda är de tippade katter med olika grader av färg på hårstrået, men till skillnad från silverkatternas vita hårbotten har golden en varm aprikos ton. Golden är endast godkända i färgerna svart och blå och skall alltid ha gröna ögon, de betecknas med bokstaven ”y” som tillägg i EMS koden.

Ex: Svartgoldentabby perser = PER ny 22 (n=svart, y=golden, 22=tabby)

Shaded betecknas med nummer 11 och shell med nummer 12 som tillägg i EMS koden

Ex: Svartgolden shaded exotic = EXO ny 11