Färgvarianter

Perser och exotic förekommer i drygt 300 färgvarianter.


SOLID

En solid katt är en katt som är enfärgad. De solida färgerna på perser & exotic är Svart, röd, blå, creme, choklad & lila. Färgen är jämn från rot till topp. En solid katt ska alltid ha orangea ögon

Klicka på respektive bild för full storlek & info


VIT

En vit katt är helfärgad vit men döljer en annan färg genetiskt. Till exempel kan en vit katt genetiskt vara svart, mönstrad, vitfläck osv. Vita katter kan ha 3 olika ögonfärger, orange, blå eller uddaögd (ett blått och ett oranget öga). Då vita katter kan ha olika färg på ögonen så lägger man till ett nummer i EMS koden för att tala om vilken ögonfärg katten har. w står för färgen vit, 62=orangeögd, 61=blåögd, 63=uddaögd.

Klicka på respektive bild för full storlek & info


SKÖLDPADD

Sköldpaddsfärg är könsbundet, det är extremt ovanligt att en hankatt är sköldpaddsfärgad och det är ofta då förknippat med fertilitetsproblem. Sköldpaddsfärg uppstår då honkattsfoster har två X kromosomer och de kan då få olika färg på dessa kromosomer, det krävs dock att den ena anlagsfärgen är röd och den andra är svart för att sköldpaddsmönster ska uppstå, dvs X1=röd & X2=svart.

Sköldpaddsfärgade katter är en tvåfärgad omönstrad katt och finns i färgerna svartsköldpadd (svartXröd), blåsköldpadd (blåXcreme), chokladsköldpadd (chokladXröd) samt lilasköldpadd (lilaXcreme).

Sköldpaddsfärgade katter har alltid orangea ögon.

Klicka på respektive bild för full storlek & info